Anatomie 1 - De 'Jack'

De anatomie is heel duur gezegd het onderdeel van de biologie die de structuur en de organisatie van de organismen behandelt. Aangezien organismen een nogal groot begrip is heeft de biologie al een onderscheidt gemaakt tussen planten en dieren. De dierlijke anatomie heet zoötomie.
De anatomie van de Jack Russell is nauwelijks anders dan de andere
hondenrassen. Van geboorte af kan er een verschil zijn in de voorpoten. Hier kan een kleine extra klauwachtige nagel zitten die we Sint Hubertus klauw noemen of kortweg Hubertus klauw. Niet alle honden worden daarmee geboren of kunnen (als de raad van beheer het niet toestaat als raseigenschap) medisch worden verwijderd. Bij de Jack Russell Terriër werden tot
1 september 2001 de staarten nog
wel eens gecoupeerd. Deze diende dan in opstaande stand gelijk gedragen te worden met de oren. Sinds 1 september is het couperen van staarten in Nederland verboden. Gecoupeerde Jack Russells zijn dus (als pup zijnde) niet officieel. U kunt er geen officiële examens mee afleggen en kunt er geen officiële wedstrijden mee doen. Gecoupeerde honden van voor 1 september 2001 worden nog wel erkend evenals de gecoupeerde buitenlandse honden. Daar is het nog niet verboden.

In dit hoofdstuk laat de tekening de verschillende delen van de Jack Russell zien. Dit zijn de vaakst gebruikte termen en we zullen dan ook niet dieper ingaan op overige onderdelen. Mocht u meer willen weten over de anatomie van de hond dan kunt u op internet en in de bibliotheek een groot arsenaal aan informatie vinden. De verschillende formaten en de onderlinge verhoudingen kunt u vinden bij de rasstandaard elders vermeld op deze site. Wat niet op de tekening te zien is is de vacht. De erkende Jack Russell Terriër kent twee verschillende vachttypes. De ruwharige versie en de kortharige versie. Beide versies zijn enigszins stug, dicht op elkaar (gesloten en dicht) behaard die daarbij tot aan de buik op de onderzijde. De huid dient wel dik en soepel te zijn.

Door de rechte stand van de hond wordt bijna het hele gewicht door de voorpoten gedragen en dienen de achterpoten als voortstuwing. Achter de voorpoten dient de borst met een tweetal gemiddelde handen omsloten te kunnen worden. Tel hierbij ongeveer 1 kilo per 5 centimeter schofthoogte bij op en we hebben een kleine gespierde hond te pakken.

De schofthoogte is de hoogte van de  schouder op het hoogste punt. De ideale hoogte van de Jack Russell ligt tussen de 25 en 35 centimeter. Dit zijn officiële, door de F.C.I. aangegeven maten. Onofficieel dient de hond er gewoon  goed en gezond uit te zien en maakt de maatvoering niet zo zeer wat uit.

 
 

IDEEËN / FOTO'S | CONTACT | INFORMATIE / DISCLAIMER | ADVERTEREN | STATISTIEKEN | REKENING | COLOFON / ALGEMENE VOORWAARDEN